![]() |
QA/RA-ansvarig i mindre företag
I mindre företag, kanske framför allt i innovationsbaserade uppstartsbolag, finns inte alltid resurserna att anställa en egen QA/RA Manager, och kanske inte heller behovet av att ha någon heltidsanställd i denna roll.
Men även i ett mindre företag behövs det någon som "äger" QA/RA-frågorna, annars är risken stor att de faller mellan stolarna och inte får den uppmärksamhet de kräver. Vilket i så fall kommer surt efter när företaget kommit längre i sin utveckling och inser att man ligger så långt efter på QA/RA-området att tidplanen försenas på grund av att man måste göra om, göra rätt och komma ikapp för att uppfylla de krav som ställs för att man ska få sätta produkterna på marknaden eller göra en klinisk prövning. Det hade inte kostat så mycket mer att göra rätt från början, men att göra om det arbete man redan gjort "bara" för att det ska uppfylla regel-kraven kan bli betydligt mer kostsamt, både i tid och pengar.
Således är det en god idé att i ett tidigt skede engagera någon som kommer med relevant input avseende QA/RA.
En svårighet i många företag i den tidiga utvecklingen kan också vara att det är svårt att hitta rätt nivå på personal att anställa: Man behöver någon som kan utföra handgripligt arbete, men samtidigt vill man för framtiden ha någon som kan vara påläggskalv till en chefsposition när verksamheten växer. Detta är inte alltid lätt att hitta i en och samma person, den skicklige hantverkaren är inte alltid den som är bäst lämpad som chef, och ett chefsämne är inte alltid så intresserad av att göra det grovgöra som krävs i början.
Så oavsett vilken av persontyperna man rekryterar riskerar det att bli fel. Då kan ett bra alternativ vara att hyra in en QA/RA tills vidare. När man sedan har bättre grepp om hur företaget utvecklas och exakt vilka resurser som krävs går man vidare och anställer egen personal på denna position.
Jag har i flera fall agerat som konsulterande QA/RA Manager i mindre företag, och detta har fungerat alldeles utmärkt. Det blir då ett tämligen långsiktigt engagemang, vanligen över flera år eftersom det är ganska långa ledtider när det gäller att få luft under vingarna för den här typen av företag. I arbetsuppgifterna ingår då vanligen att utveckla, implementera och underhålla ett kvalitetsledningssystem samt att ur ett QA/RA-perspektiv styra upp den produktutveckling som ofta är en stor del av vardagen i de tidiga uppstartsbolagen. Dessutom är det en rad löpande QA/RA-aktiviteter att genomföra beroende på hur långt företaget kommit.
Jag har själv varit inblandad i att starta upp ett flertal företag, därav också flera idébaserade innovationsföretag. Därmed har jag förutom QA/RA-området också ganska omfattande erfarenheter av vad det innebär att starta och driva den här typen av verksamheter, och ofta slutar det med att jag också blir mer eller mindre inblandad också i diskussioner om företagets övergripande strategiarbete och affärsmässiga utveckling.
För att jag skall kunna ta funktionen som QA/RA-ansvarig måste jag vara tillräckligt involverad i företagets löpande drift. Jag kan ju av naturliga själ inte ta ansvar för att verksamheten sköts enligt regelverket om jag inte har full och regelbunden insyn i vad som görs, hur det genomförs och så vidare.